MIAMI/PORT-AU-PRINCE - De wervelstorm die na de inmiddels uitgewaaide orkaan Gustav is ontstaan, Ike, is boven de Atlantische Oceaan in kracht toegenomen tot de categorie drie.

Ike heeft daarmee windsnelheden van 185 kilometer per uur, volgens meldingen woensdag van het Amerikaanse National Hurricane Center.

Ike is woensdag erg snel van categorie één naar drie gegaan. De wervelstorm trekt waarschijnlijk begin volgende week langs de Bahamas.

Het is niet duidelijk hoe lang de orkaan zo krachtig blijft en welke richting die in noordwestelijke richting precies zal opgaan.

Hanna

Westelijker raast nog steeds de tropische storm Hanna. De autoriteiten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince meldden woensdag dat Hanna meer dan zestig levens heeft geëist.

Ongeveer eenderde van deze slachtoffers vond de dood in de derde stad van het land, Gonaïves. Het is een van de vele plaatsen in Haïti die te kampen heeft met overstromingen.

Gustav

Eerder geselde 'Gustav' het straatarme Haïti. Daarbij zijn circa tachtig doden gevallen.

Hanna trekt donderdag over de Bahamas en dan naar de zuidoostkust van de Verenigde Staten. Het kan als orkaan zaterdag de kust van de Verenigde Staten bereiken. Ike is nog circa duizend kilometer van de Bovenwindse Eilanden verwijderd.

Verder naar het oosten is er een tropische storm ontstaan die naam Josephine heeft gekregen, maar die zwakt inmiddels af. Het is de tiende tropische storm dit seizoen dat 1 juni begon.

Stormen

De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat ze dit jaar in het zuidoosten en zuiden met veertien tot achttien stormen te maken krijgen. Een gemiddeld seizoen telt tien zulke stormen.

Een dramatisch record was het seizoen van 2005 toen naast de verwoestende orkaan Katrina nog 27 stormen tekeer gingen.