WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen de komende jaren zeker een miljard dollar (ongeveer 690 miljoen euro) bijdragen aan de wederopbouw van Georgië. Met het geld moet de schade als gevolg van de oorlog met Rusland worden hersteld.

Die toezegging deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice woensdag. Meer dan de helft van het bedrag, circa 570 miljoen dollar, wordt nog voor het einde van dit jaar overgemaakt.

De Amerikaanse regering heeft geregeld haar steun uitgesproken voor Georgië in het conflict met Rusland over de twee afvallige provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.

Hervormingen

"Georgië heeft een sterke economische basis en leiders met een imposante staat van dienst op het gebied van hervormingen", zegt Bush. "Onze extra economische bijstand zal het volk van Georgië helpen te herstellen van de aanslag op hun land en te blijven bouwen aan een welvarende en competitieve economie."

Vice-president Dick Cheney brengt donderdag een bezoek aan Georgië en kan het aanbod daar formeel aan president Michail Saakasjvili overbrengen. Cheney bezoekt nog twee voormalige Sovjetrepublieken, die na de Russische invasie van Georgië vrezen door Moskou ook tot Ruslands 'achtertuin' te worden gerekend. Woensdag was hij in Azerbeidzjan en vanuit Georgië reist hij door naar Oekraïne.

Rusland volgt de trip met argusogen en zal het omvangrijke hulppakket aan Georgië waarschijnlijk zien als een provocatie.