HOOFDDORP - Bij de ontuchtzaak in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven waarvoor inmiddels vier verdachten zijn aangehouden, zijn enkele hooggeplaatste personen uit politie- en justitiekringen betrokken. Dat stelt advocaat J.H. Kuijpers uit Den Bosch deze week in Nieuwe Revu namens zijn cliënt.

Deze cliënt, een inwoner van Weert, zit ook in voorlopige hechtenis in verband met de ontuchtzaak met minderjarigen in het Eindhovense plantsoen. Deze in het weekblad als H. aangeduide verdachte, zegt dat het gaat om een "vooraanstaand persoon uit de juridische wereld en een teamleider van de afdeling Zware Criminaliteit van de politie".

Informant

H. zelf zegt al tien jaar informant te zijn van de Criminele Inlichtingen Eenheden (CIE), een politieonderdeel dat rechercheonderzoek doet naar criminele activiteiten in Nederland. Al zeven jaar lang zou H. de CIE tegen betaling informatie hebben gegeven over de gang van zaken in het stadspark. Daarbij meldde hij ook dat personen met naam en faam zich tegen betaling door jongens lieten bevredigen.

Advocaat Kuijpers maakt er in een brief aan de rechter-commissaris bezwaar tegen dat zijn cliënt ook is opgepakt. H. meent dat hij door justitie "wordt opgeofferd en afgebrand als informant met als doel in volle hevigheid de schijnwerpers te kunnen blijven richten op Fons S." Dat is de ex-directeur van PSV die ook in de ontuchtzaak wordt verdacht.

Geen commentaar

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dinsdag niet ingaan op het Revu-artikel. "De uitspraken die daarin worden gedaan zijn voor de rekening van de advocaat. Verder geven wij geen informatie over CIE-informanten", zo deelde een woordvoerster van het OM in Den Bosch mee.

Politie en justitie doen al enige tijd onderzoek naar criminele activiteiten in het Anne Frankplantsoen. Dat is al jaren een gedoogde ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. Het onderzoek richt zich onder meer op de activiteiten van jonge schandknapen, bedreigingen, afpersing en de handel en wandel van pooiers. De politie hield half mei Fons S. aan. De 39-jarige man uit Netersel wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens en poging tot zware mishandeling. S. is besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.

Geen netwerk

De raadkamer beslist maandag of zijn voorlopige hechtenis voor de tweede keer wordt verlengd. Zijn advocaat J. Schnitzler, vindt dat het OM het aandeel van zijn cliënt in de zaak wel erg uitvergroot. S. ontkent contact te hebben gehad met minderjarige jongens in het park. "Hij maakt ook geen onderdeel uit van een netwerk. Daar is absoluut geen sprake van", aldus Schnitzler.