PETTEN - De kernreactor in Petten blijft in ieder geval tot 25 oktober buiten bedrijf. Dat heeft de exploitant van de kernreactor, Nuclear Research & Consultancy Group (NRG), woensdag gezegd. Door dit verdere uitstel produceert NRG tot 25 oktober geen medische isotopen.

Deze worden bij onder anderen kankerpatiënten geïnjecteerd om te dienen als radioactieve kleurstof, zodat artsen gedetailleerde scans kunnen maken. Eerder werd al duidelijk dat de kernreactor de hele maand september niet zou werken. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, Fred Verzijlbergen, zei toen al dat door een tekort aan stralingsmateriaal ziekenhuizen minder diagnoses kunnen stellen. Patiënten met minder dringende klachten zullen langer moeten wachten voor ze weten waaraan ze lijden.

Leveranciers

Verzijlbergen zei woensdag dat het onduidelijk is of andere leveranciers van isotopen voldoende kunnen leveren om het nog langer durende tekort van Petten op te vangen. "Maar als ze niet kunnen leveren hebben we een probleem", aldus Verzijlbergen.

De precieze oorzaak van het probleem in Petten is nog onbekend, aldus een woordvoerder van NRG, die zegt dat het onderzoek langer duurt dan verwacht.

Maandag hebben NRG, de ministeries van VROM en VWS en de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde een gesprek over de kwestie.