DEN HAAG - De terroristische dreiging op Nederlandse doelen in het buitenland neemt toe. Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland.

Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Ze liep daarmee vooruit op het nieuwe dreigingsbeeld dat volgende week verschijnt.

De bewindsvrouw sprak van een toenemende voorstelbare dreiging vanuit het buitenland als het gaat om Nederlandse belangen. Wat dat precies inhoudt en wat de achtergronden zijn, liet ze in het midden.

Niet aangepast

Het dreigingsniveau in Nederland wordt op basis van de nieuwe informatie niet aangepast, aldus de minister. Dat is sinds maart "substantieel''.

Dit op één na hoogste niveau betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag zal plaatsvinden en dat ons land geregeld wordt genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.

Dreiging

In de vorige dreigingsanalyse in juni stond dat de terroristische dreiging richting Nederland voornamelijk uit Pakistan, Afghanistan, Noord-Afrika en Irak komt.

Ook verwachtte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) toen dat de anti-Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders Nederland voor langere tijd op het netvlies van internationale jihadisten heeft geplaatst.

Ook onder meer de Nederlandse missie in Uruzgan speelt al tijden een rol in de dreigingsanalyses.