DEN HAAG - Op de A12 tussen Gouda en Den Haag begint vanaf 10 september het vervolg op de succesvolle proef Spitsmijden waarbij automobilisten worden beloond als zij in de spits een bepaald traject ontwijken.

Ditmaal duurt de proef negen maanden en is er gekozen voor een langer stuk weg om te kijken wat de langdurige effecten zijn, liet een woordvoerster van netwerkorganisatie BEREIK! woensdag weten.

In het najaar van 2006 deden 340 frequente weggebruikers vijftig dagen mee aan de proef op het traject van Zoetermeer naar Den Haag. De deelnemers halveerden toen in de ochtendspits hun aantal ritten.

Wegwerkzaamheden

,,We hebben de hele proef nu uitgebreid. Bovendien hebben we voor dit traject gekozen omdat daar ook wegwerkzaamheden beginnen", aldus de zegsvrouw. "We hopen dat dit een stimulans is om voor een andere route te kiezen".

De vrijwillige deelnemers kunnen als beloning kiezen uit harde euro's (4 euro per gemeden zone waarbij de Oostweg in Zoetermeer de zonegrens is), een NS-Business Card voor mensen die de trein willen gaan gebruiken en een gedeelte maakt kans op een smartphone.

Spits

Om de ochtend-en avondspits op de A12 tussen Gouda en Den Haag te mijden, kunnen de deelnemers bijvoorbeeld op andere tijdstippen reizen, gebruikmaken van andere vervoermiddelen of thuis werken.

De proef, met camera's langs de weg en speciale kastjes in de auto's van de deelnemers, is een initiatief van een publiek-privaat consortium. Daarin ziten organisaties zoals BEREIK! (samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Provincie Zuid-Holland, Stadsgewest Haaglanden, Stadsregio Rotterdam) en Rabobank Nederland, ARS Traffic & Transport Technology en verschillende universiteiten van Nederland. .

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat geeft woensdag het startschot voor de proef.