BRUSSEL - Servië kan mogelijk in 2009 al kandidaatlid worden van de Europese Unie. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag gezegd na een gesprek in Brussel met de prowesterse Servische president Boris Tadic.

Volgens Barroso moet alles dan wel volgens plan verlopen: Servië moet doorgaan met de hervormingen in het land en de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal moet volledig zijn.

Daarnaast moeten alle 27 EU-lidstaten instemmen met het verlenen van de kandidaat-status aan Servië. Nederland is altijd het strengst geweest over stappen richting EU-lidmaatschap voor Servië.

Samenwerking

Tadic zei dat Servië zo snel mogelijk lid wil worden van de EU. Hij beloofde dat hij ervoor zal zorgen dat Belgrado volledig samenwerkt met het Tribunaal in Den Haag.

Dat eist nog altijd de arrestatie en uitlevering van Ratko Mladic, de Bosnisch-Servische legerleider die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide op ongeveer achtduizend moslimmannen in 1995 in Srebrenica.

Dwars

Nederland lag de afgelopen jaren dwars binnen de EU als er werd gesproken over nauwere samenwerking met Servië. Eerst de oorlogsmisdadigers uitleveren, was het Nederlandse standpunt.

De openbaar aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, de Belg Serge Brammertz, brengt volgende week een bezoek aan Belgrado.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kunnen dan op 15 september zijn bevindingen bespreken en eventueel verdere stappen richting Servië zetten.