ISLAMABAD - De Pakistaanse premier Yousaf Raza Gilani is woensdag ontsnapt aan een aanslag op zijn leven. In de buurt van de stad Rawalpindi werden schoten afgevuurd op zijn auto die in konvooi naar hem toe werd gereden.

Gilani zat zelf nog niet in de auto toen de aanslag werd gepleegd.

Op televisiebeelden was te zien dat twee auto's uit het konvooi, waaronder het gepantserde voertuig van Gilani, beschadigd raakten door kogelinslagen. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

De aanslag komt op een precair moment. Zaterdag staan presidentsverkiezingen op het programma in Pakistan.

Steun

Eerder op de dag was Gilani nog in Lahore om steun te betuigen aan Asif Zardari, echtgenoot van de in december vermoordde voormalige premier Benazir Bhutto. Zardari is nu zelf kandidaat om president te worden namens de PPP-partij, waarvan Gilani ook lid is.

De regering-Gilani kampt met aanhoudend geweld van moslimextremisten. Met name in de regio's die grenzen aan Afghanistan hebben deze militanten een sterke positie.

In de rest van het land groeit hun macht echter ook, wat onder meer blijkt uit het feit dat ze al een serie aanslagen hebben gepleegd in Islamabad en Rawalpindi, de belangrijkste garnizoenssteden van Pakistan.

Gilani ontsnapt aan aanslag