DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een nieuw hulpmiddel om de nationaliteit van asielzoekers zonder papieren te controleren. Aanmeldcentrum Ter Apel ontwikkelde het Herkomst Informatie Systeem (HIS), dat gebruik maakt van gedetailleerde landkaarten.
IND

De ondervrager kan met de kaarten gerichte vragen stellen over het land van herkomst, zegt een woordvoerder van de IND vrijdag. Zo wil de IND bijvoorbeeld weten waar de asielzoeker langskwam op weg naar zijn werk.

Het is de bedoeling nooit dezelfde vragen te stellen. Dat voorkomt dat vluchtelingen zich erop kunnen voorbereiden als de vragen in omloop komen.

Het HIS is een van de manieren om een verhaal van een asielzoeker te controleren, zegt de woordvoerder. Ook ondervraagt de IND asielzoekers uitgebreid over hun identiteit en reisroute.

"De informatie die daaruit komt, bepaalt of iemand wordt toegelaten tot de asielprocedure", aldus de woordvoerder. De overige drie aanmeldcentra in Rijsbergen, Zevenaar en Schiphol voeren binnenkort HIS ook in.