AMSTERDAM - Amsterdam en omgeving is dit jaar een stuk gewelddadiger geworden. Tot nu toe zijn 22 mensen door geweldsmisdrijven om het leven gekomen, zo blijkt uit een inventarisatie dinsdag. In heel 2002 waren dat er 25.

Als deze trend zich de rest van het jaar doorzet, leidt dat bijna tot een verdubbeling van het aantal gevallen van moord en doodslag vergeleken met vorig jaar.

Bij de geweldsmisdrijven zitten tenminste vijf liquidaties in het criminele milieu. De bekendste is de moord op topcrimineel Cor van Hout in januari in Amstelveen. Zijn metgezel Robert ter H. overleed later ook aan de verwondingen van de schietpartij.

Begin januari schoot iemand crimineel George Pflieger dood in Diemen terwijl hij in zijn auto voor een spoorwegovergang stond te wachten. Begin maart werd een Rotterdammer geliquideerd in Amsterdam-Noord en in mei vond een afrekening plaats in de PC Hooftstraat waarbij een man uit Servië-Montenegro het leven liet.

Het meest gewelddadige incident vond plaats in februari, toen een vrouw in de Bijlmer haar 60-jarige moeder, haar 8-jarige dochter en een 3-jarig nichtje doodstak. In zeker de helft van de gevallen is een vuurwapen gebruikt om iemand te doden.

Vorig jaar leek er juist een dalende lijn te zijn in het aantal geweldsmisdrijven in Amsterdam. In 2001 registreerde de politie nog gevallen van moord en doodslag, een jaar eerder waren dat er 47.