KINSHASA - Een vliegtuig met zeventien mensen aan boord en hulpgoederen van de Verenigde Naties is neergestort in de Democratische Republiek Congo. Een hulpverlener werkte voor de Nederlandse tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

De bemanning verloor maandag contact met de vluchtleiding. Dinsdag vonden reddingshelikopters het toestel van Air Serv International op een berghelling aan de oostelijke grens met Rwanda.

Het vliegtuig is tegen de berg aangevlogen, op 15 kilometer ten noordwesten van de plaats Bukavu.

Slachtoffers

Zes buitenlanders waren aan boord, uit Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Canada, Zuid-Afrika en de Congo-Brazzaville. De rest kwam uit Congo-Kinshasa zelf.

Een chirurg uit Congo-Brazzaville was werkzaam voor de Nederlandse tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, liet een persvoorlichter van AzG dinsdagavond weten.

De hulporganisatie wacht nog met het naar buiten brengen van zijn identiteit tot de lichamen zijn geïdentificeerd.

Vliegtuig

Het vliegtuig was onderweg van Kisangani naar Bakuva, waar het zich onder slechte weersomstandigheden voorbereidde op de landing.

Het slechte weer in combinatie met het bergachtige gebied zorgden ervoor dat reddingshelikopters het toestel dinsdag pas konden bereiken.

Hulpverleners

De hulpverleners waren naast Artsen zonder Grenzen werkzaam voor Handicap International, OCHA (de VN-organisatie die humanitaire hulp coördineert) en UNDP (de VN-ontwikkelingsorganisatie).

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft in een verklaring laten weten dat hij diep bedroefd is door het slechte nieuws.

Gebied

De twee reddingshelikopters konden nog niet landen door het onherbergzame landschap. Ook militairen van de VN-vredesmissie in Congo konden het gebied nog niet bereiken.

De reddingspogingen zullen woensdag verder gaan. "Ze hopen woensdag een paar vredesbewakers te droppen. De locatie is niet via de weg te bereiken", aldus een legerwoordvoerder van de VN.