PORT-AU-PRINCE - De tropische storm Hanna heeft ten minste tien levens geëist in Haïti. Dat hebben lokale autoriteiten gemeld.

Hanna, die dinsdag van orkaan afzwakte tot tropische storm, bevindt zich in de buurt van het Great Inagua Island. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) draait Hanna in noordwestelijke richting en stevent ze daarna af op de Amerikaanse staten Florida en South Carolina.

Kritiek

Vier jaar geleden kwamen 3000 mensen om in de stad Gonaives in het noorden van Haïti, door overstromingen die waren veroorzaakt door de tropische storm Jeanne. "De situatie is kritiek en kan vergeleken worden met wat vier jaar gelden gebeurde" aldus burgemeester Stephen Moise van Gonaives.

Het waterpeil is in sommige delen van de stad twee meter gestegen. "Bijna de hele stad is overstroomd. Het water is overal."

Een orkaanonderzoeksteam van de Amerikaanse universiteit van Colorado verwacht bovengemiddelde orkaanactiviteit in september. Het team voorspelt vier orkanen, waarvan twee zware.