DEN HAAG - Reformatorische scholen kunnen met hun regels voor homo's "in botsing" met de wet komen. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Onderwijs.

Als voorbeeld noemt hij scholen die "een docent ontslaan die trouwt of samenwoont met iemand van hetzelfde geslacht".

De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), waarbij ongeveer 150 basisscholen, middelbare scholen, een ROC en een hogeschool zijn aangesloten, maakte de interne gedragscode over homoseksuele docenten en leerlingen in juni bekend.

Knelpunt

Plasterk wil dat de scholen zich "bezinnen op dit personeels- en leerlingenbeleid". Hij noemt de houding van de reformatorische scholen tegenover docenten en tegenover leerlingen die een homoseksuele relatie aangaan, een knelpunt.

Ook maakt hij zich zorgen over de invulling van het onderwijs. "Maken de leerlingen in het reformatorisch onderwijs ook kennis met andere visies op homoseksualiteit?" vraag de minister zich af.

Verder mogen scholen geen verklaring voorleggen dat docenten geen homoseksuele relatie zullen aangaan.

Ontslag

Plasterk benadrukt nogmaals dat een leraar niet mag worden ontslagen als hij of zij een relatie met iemand van hetzelfde geslacht heeft.

De bewindsman noemt het wel een winstpunt dat reformatorische scholen het bestaan van homoseksualiteit in eigen kring erkennen.