AMSTERDAM - Het kabinet is niet van plan meer geld uit te trekken voor Defensie. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), die daar maandag voor pleitte, had dat beter niet kunnen doen.

Dat vindt vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

"Elke minister moet zich realiseren dat wat hij zegt, namens het hele kabinet is. In dit geval sprak Verhagen niet namens mij en ook niet namens het kabinet", zei Bos in een interview met RTL-Z.

Pleidooi

Hij reageerde op het pleidooi dat Verhagen maandag hield om meer geld voor Defensie uit te trekken. Volgens Verhagen 'zal er een schepje bovenop moeten' als Nederland een rol van betekenis wil blijven spelen op het wereldtoneel.

Bos wees erop dat er ook andere manieren zijn om meer geld over te houden, 'zoals samenwerken met andere landen of minder dure vliegtuigen bestellen'.

Met dat laatste refereerde Bos aan de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van de F16, die in zijn eigen partij erg gevoelig ligt.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) gaf dinsdag in de Tweede Kamer aan geen problemen met de uitspraken van Verhagen te hebben. Hij heeft in het verleden ook voor meer geld gepleit.

Bovendien is volgens hem niet in het kabinet afgesproken dat iedereen zijn mond moet houden over de "Verkenningen" zoals het onderzoek wordt genoemd.

Taak

De minister van Buitenlandse Zaken vindt zelf ook niet dat hij het onderzoek in de weg zit. Het is zijn taak om de veranderingen in de wereld en de gevolgen daarvan voor Nederland in de gaten te houden, zei hij in de Kamer.

Verhagen vindt ook dat hij "geen knip voor de neus waard" zou zijn als hij niet waarschuwde voor veranderende machtsverhoudingen in de wereld en met voorstellen voor de toekomst zou komen.