DAKAR - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag in Dakar de Senegalese president Abdoulaye Wade en zes andere West-Afrikaanse leiders ontmoet. Zij hebben vooral gesproken over de toestand in het door de burgeroorlog geteisterde Liberia.

Bush zei nog geen besluit te hebben genomen over het sturen van een vredesmacht naar Liberia. "De Verenigde Staten zullen samenwerken met ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten). De Verenigde Naties zullen er ook bij worden betrokken", aldus Bush.

Volgens hem wordt op dit moment onderzocht wat nodig is om het bestand in Liberia te bestendigen. Washington heeft een twintig leden tellend militair verkenningsteam naar het land gestuurd om de situatie in ogenschouw te nemen. Veel Liberianen hopen op de komst van een Amerikaanse vredesmacht na veertien jaar burgeroorlog.

Slaven

De president zei voor zijn vertrek het leiderschap van Wade te bewonderen. "Hij gelooft in dezelfde principes als ik." Bush bezoekt ook het eiland Goreé voor de kust van Dakar. Hier zal hij stilstaan bij de slavernij. Vanaf dit eiland werden meer dan een miljoen Afrikanen afgevoerd naar Amerika om daar als slaaf te worden verkocht.

Senegal is de eerste van de vijf landen die het Amerikaanse staatshoofd op zijn tournee door Afrika bezoekt. Hij blijft slechts zes uur in Senegal. Verder staan Zuid-Afrika, Botswana, Uganda en Nigeria op het programma. Met zijn vijfdaagse bezoek wil Bush aantonen, ook aan de zwarte bevolking in eigen land, dat hij wel degelijk betrokken is bij het straatarme continent.

Tijdens de tour van Bush door Afrika zullen vooral terrorisme en aids hoog op de agenda staan. Zo heeft Bush 15 miljard dollar toegezegd in de strijd tegen aids. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice vergezellen de Amerikaanse president.