LUANDA - Ruim 18 miljoen Angolezen kunnen vrijdag en zaterdag voor het eerst in zestien jaar hun stem uitbrengen tijdens de parlemenstverkiezingen. Het land in het zuidwesten van Afrika krabbelt langzaam op na een 27-jarige burgeroorlog die in 2002 eindigde.

De belangrijkste oppositiepartij Unita (Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) en twaalf kleinere partijen nemen het op tegen het regerende MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Agola), dat al ruim dertig jaar aan de macht is.

Maar volgens analisten is de stembusgang een gelopen race voor MPLA, die 129 van de 220 parlemenstzetels in handen heeft, tegenover Unita 70.

Partijen

De kleinere partijen spelen nauwelijks een rol in de campagne. Enkele van hen hebben zich bij de nationale kiescommissie (NEC) beklaagd over het gebrek aan zendtijd en financiële middelen voor het voeren van een goede campagne.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch uitte haar bezorgdheid over de MPLA-propaganda via de staatsmedia en intimidatie van burgers die op de oppositie willen stemmen. "Angolezen zullen niet in vrijheid kunnen stemmen als er niet snel iets verandert", aldus hoofd Afrika van HRW.

Tevreden

Ondanks deze kritiek is het hoofd van de EU-waarnemersmissie in Angola, Luisa Morgantini, tevreden over de voorbereidingen die in Angola zijn getroffen voor de stembusgang. Ze prees politici voor hun tolerante taalgebruik en hun vastbeslotenheid voor vreedzame verkiezingen.

Volgens president Jose Eduardo Dos Santos (66) van MPLA heeft Angola "een nieuw tijdperk geopend voor democratie".

Wapens

De laatste verkiezingen in Angola vonden plaats in 1992, tijdens een staakt-het-vuren van regeringstroepen en Unita-opstandelingen. Unita verwierp echter de volgens haar onjuiste verkiezingsuitslagen, en nam opnieuw de wapens op. Deze keer verwachten de meeste politieke leiders echter vreedzame verkiezingen.

MPLA en Unita ontstonden als verzetsbeweging tegenover de Portugese overheersing, die in 1975 eindigde, en staan al decennia tegenover elkaar. Nadat Portugal de macht had overgedragen aan MPLA, brak er een burgeroorlog uit waarin Unita-rebellen het opnamen tegen de MPLA-regering.

Economie

De economie in Angola lijkt langzaam uit haar diepe dal te klimmen. De recentelijk toegenomen olie-inkomsten en buitenlandse leningen hebben er samen voor gezorgd dat Angola een van de snelst opkomende economieën is in Afrika.

Circa 70 procent van de bevolking moet echter nog altijd rondkomen van minder dan 2 dollar per dag.

Volgens analisten is de voortdurende armoede te wijten aan corruptie. Oppositieleider Isaias Samakuva (62) van Unita betitelde het regeringsbeleid als "rampzalig". Hij wil de gestegen olie-inkomsten gebruiken om de verwoeste landbouwsector nieuw leven in te blazen.