DEN HAAG - Onderzoeksbureau Ernst & Young heeft geen bewijs gevonden dat minister Jacqueline Cramer (Milieu) toestemming heeft gegeven voor steun aan een advertentie ten gunste van het krakersblad Bluf! in 1986.

Dat blijkt uit het rapport van Ernst & Young dat de PvdA-bewindsvrouw dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor CDA en PvdA is hiermee de kous af. Vicefractievoorzitter Liesbeth Spies van het CDA en haar PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem zeggen de discussie over Cramer te willen sluiten.

Teleurgesteld

Maar de VVD noemt het rapport van Ernst & Young teleurstellend. Tweede Kamerlid Helma Neppérus wil een debat over de zaak met premier Jan Peter Balkenende. Ook wil ze dat de premier met Cramer gaat praten over wat er in 1986 precies is gebeurd.

Bluf! publiceerde in de jaren '80 geheime plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales, die gestolen waren uit het ministerie van Economische Zaken.

In juni 1986 verscheen in de Volksrant een advertentie voor steun aan Bluf!, dat een vervolging door het Openbaar Ministerie boven het hoofd hing.

Kramer

Een van de ondertekenaars van de advertentie was Cramer, destijds voorzitter van Milieudefensie. Haar naam werd daarin overigens abusievelijk gespeld als Jaqueline Kramer.

Toestemming

Cramer zegt zich niet te kunnen herinneren ooit toestemming te hebben gegeven voor haar handtekening. Ernst & Young, dat op haar verzoek een onafhankelijk onderzoek verricht, bevestigt haar lezing vooralsnog.

Het bureau heeft met een groot aantal mensen gesproken wier naam ook onder de advertentie stond of die bij Bluf! of Milieudefensie werkten. Geen van hen kan zich herinneren dat Cramer is benaderd. Wegens tijdgebrek is het onderzoek nog niet afgerond.

Aftreden

De advertentie ten gunste van Bluf! dook twee weken geleden plotseling op na het aftreden van het GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak. Hij was in de jaren '80 redacteur van Bluf!.

Duyvendak raakte in opspraak toen hij bekende destijds ook betrokken te zijn geweest bij de diefstal van de plannen voor nieuwe kerncentrales.