BANGKOK - In Bangkok, de hoofdstad van Thailand, geldt tot nader order de noodtoestand nadat gewelddadigheden waren uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de regering in het Aziatische land.

Het gaat om het ergste straatgeweld in een decennium in Thailand.

Een 55-jarige man werd gedood en tientallen mensen raakten gewond tijdens rellen. Woedende aanhagers van de bij de gewelddadigheden betrokken politieke partijen beschuldigden elkaar ervan dat ze waren begonnen met schieten.

Er werden meerdere schoten gelost, voordat de politie en het leger ingrepen en de demonstranten uit elkaar joegen.

Instabiel

De politieke situatie in Thailand is al geruime tijd instabiel. Vorige week bezetten duizenden aanhangers van de PAD-partij drie ministeries, het kantoor van de premier en het gebouw van de staatszender en later ook diverse belangrijke luchthavens.

Ze eisen het vertrek van de democratisch gekozen Thaise premier Samak Sundaravej en zijn regering.

Straatgeweld

De afgelopen dagen was de situatie al zeer gespannen. Na het straatgeweld was de maat vol voor de premier. Hij hoopt via de noodtoestand, waarbij bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden zijn en die vooralsnog alleen in Bangkok geldt, de problemen te beëindigen.

Het leger heeft de volmacht gekregen om betogers desnoods met geweld te verwijderen.

Bezetting

De mogelijkheid van nieuw geweld lijkt zeer waarschijnlijk, aangezien de leider van de PAD zijn aanhang heeft opgeroepen om door te gaan met de bezetting van overheidsgebouwen.

Politiek analisten vermoeden dat de betogers hopen op een coup door het leger of een volksopstand tegen de regering, zodra de gewelddadigheden verder escaleren.

Vakantie

Verschillende Aziatische landen hebben hun burgers inmiddels opgeroepen om af te zien van een vakantie in Thailand, of om voorzichtig te zijn tijdens een reis naar dit land.

De stroom toeristen dreigt af te nemen als gevolg van de noodtoestand. Zo hebben Zuid-Korea en Singapore hun burgers al gevraagd om alleen naar Thailand te gaan als dat écht noodzakelijk is. Taiwan en Australië riepen vakantiegangers richting Thailand op om extra voorzichtig te zijn.

Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Thailand dinsdag aangescherpt. Reizigers die de hoofdstad Bangkok bezoeken, moeten 'extra waakzaam' zijn.

Noodtoestand in Bangkok