RIJSWIJK - Voor de meeste moslims begint dinsdag de vastenmaand ramadan. Van de dageraad tot zonsondergang onthouden zij zich van eten, drinken en seksuele activiteit.

Voor moslims is de maand niet alleen een tijd van bezinning en moskeebezoek, maar ook van gezelligheid. Families en buurtgenoten zoeken elkaar op, nadat de zon is ondergegaan, en gebruiken met elkaar de zogeheten iftar-maaltijd.

In Nederland doet naar schatting 80 tot 90 procent van de moslims met het vasten mee. Dat komt neer op ongeveer 750.000 mensen.

Koran

Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, is voor moslims zo belangrijk, omdat de profeet Mohammed in die maand de ingevingen zou hebben gehad die tot de Koran, het heilige boek van de islam, hebben geleid.

De verplichting om te vasten geldt niet voor kinderen, ongeneeslijk zieken en menstruerende vrouwen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, alsmede mensen die wegens hun werk moeilijk kunnen vasten, hoeven zich niet aan de ramadan te houden.

Zij worden echter wel geacht op een later tijdstip alsnog te vasten.

Suikerfeest

De ramadan eindigt op donderdag 2 oktober met het suikerfeest (id-al-fitr).

In verscheidene plaatsen zijn er ramadan-festivals en openbare iftar-maaltijden om de relaties tussen moslims en niet-moslims te verbeteren.