WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat in de VS, Barack Obama, heeft sinds zijn partijcongres in twee opiniepeilingen een opmerkelijk voorsprong op zijn rivaal genomen.

Een peiling die maandag in USA-Today werd gepubliceerd, geeft Obama de helft van de stemmen van de ondervraagden tegenover 43 procent voor de Republikein John McCain.

Een peiling van de omroep CBS gaf Obama maandag 48 procent tegenover 40 procent voor McCain.

Toespraak

De voorsprong is in beide peilingen veel groter dan voor de Democratische conventie van afgelopen week. Ruim 70 procent van de ondervraagden in de CBS-peiling zei ook de toespraak die Obama hield op de tv te hebben gezien.

Circa 38 miljoen mensen zagen op de televisie de rede waarmee Obama zich bereid verklaarde presidentskandidaat voor de partij te zijn.

Belangstelling

Nieuwszender CNN meldde maandag dat Obama en McCain in een peiling van deze omroep vrijwel gelijk staan. In tegenstelling tot CBS en USA-Today ziet CNN op grond van de peiling voor Obama nauwelijks voordeel van de met veel belangstelling omgeven Democratische conventie in Denver.

Maandag begon de Republikeinse partij in Saint-Paul zijn partijcongres. McCain wordt daarmee officieel als presidentskandidaat naar voren geschoven.

Ramp

Het programma van de conventie was maandag flink uitgekleed uit vrees voor een nieuw ramp langs de kusten van de Golf van Mexico. De orkaan Gustav bereikte maandag de kust ten zuidwesten van New Orleans, maar slechts als orkaan uit de categorie twee.

Belangrijke sprekers en muzikanten vertoonden zich maandag niet. Het is niet bekend of het programma dinsdag zo ingetogen blijft. Het ziet ernaar uit dat Gustav geen levens heeft geëist en er geen grote schade is veroorzaakt.

Sarah Palin

De Republikeinse kandidate voor het vicepresidentschap, Sarah Palin, trok rond de conventie in Saint-Paul de aandacht via haar dochter. De 17-jarige is zwanger, meldde Palin.