WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush had begin dit jaar in zijn 'troonrede' niet moeten beweren dat Irak uranium wilde kopen in Afrika. Dat heeft een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris verklaard, met toestemming van het Witte Huis. The Washington Post heeft dat dinsdag gemeld.

"Wetende wat we nu weten, had de bewering dat Irak in Afrika probeerde uranium te kopen niet in de tekst van de State of the Union moeten staan", aldus de verklaring van maandagavond laat. De krant vermeldt niet om welke functionaris het gaat, maar benadrukt dat die sprak namens het Witte Huis.

Bush meldde in januari in zijn toespraak dat "de Britse regering erachter is gekomen dat Saddam Hussein recentelijk op zoek is geweest naar aanzienlijke hoeveelheden uranium in Afrika". Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) noemde daarop die melding onjuist en gebaseerd op vervalste documenten.

Kritiek

In Amerika, maar ook in Groot-Brittannië groeit de kritiek over de informatie over vermeende Iraakse wapens die beide regeringen in de aanloop van de aanval op Irak naar buiten brachten. Omdat er nog steeds geen massavernietigingswapens in Irak zijn gevonden, noemen velen die informatie overdreven, aangedikt of zelfs gemanipuleerd.

Een Britse parlementaire commissie concludeerde maandag dat de regering het volk en de volksvertegenwoordiging weliswaar niet had misleid, maar dat twijfelachtige informatie wel veel te prominent was gebracht. Enkele uren daarna kwam het Witte Huis met de verklaring over Bush' State of the Union.