SINGAPORE - Ook de tweede zus van de Siamese tweeling heeft de scheidingsoperatie niet overleefd. Eerder dinsdag stierf Ladan op de operatietafel. Haar zus Laleh overleed enkele uren later. Beide Iraanse vrouwen hadden bij de vijftig uur durende operatie veel bloed verloren. Het Raffles Hospital waar de operatie plaatsvond, heeft dat bevestigd.

Bekijk video

De 29-jarige zussen uit Iran waren met het hoofd aan elkaar gegroeid en deelden een belangrijk bloedvat. Ze wilden graag van elkaar gescheiden worden, hoewel ze wisten dat ze door hersenletsel geestelijk gehandicapt konden raken of konden overlijden.

Hoofden

De operatie begon zondag en zou tussen de twee en vier dagen gaan duren. Dinsdagochtend, na ongeveer vijftig uur, slaagde het chirurgisch team erin de twee hoofden te scheiden. Voor Ladan moest een vervangend bloedvat uit haar dij worden getransplanteerd.

Het is de eerste keer dat een scheidingsoperatie is uitgevoerd bij een volwassen tweeling die met het hoofd aan elkaar is gegroeid. Aan de operatie deden 28 specialisten uit de hele wereld en honderd assistenten bij toerbeurten mee. Een tweeling die bij het hoofd aan elkaar is gegroeid, komt slechts een keer op de twee miljoen geboortes voor.

Advocaat en journalist

Ladan wilde een eigen leven leiden als advocaat in haar geboortestad Shiraz. Haar zus Laleh wilde als journalist werken in Teheran. Beiden hebben rechten gestudeerd. Op het nieuws van het overlijden van de vrouwen is geschrokken gereageerd. Familie, vrienden maar ook belangstellenden uit de Iraanse gemeenschap verblijven al dagen in en rond het ziekenhuis. De ouders van de twee vrouwen, allebei hoogbejaard, konden de reis niet maken. De Iraanse ambassade houdt ze op de hoogte.

Rouw

Iran verkeert in diepe rouw, zo maakte de Iraanse regering dinsdag bekend. "We hoopten allemaal op een geslaagd resultaat. We hebben gebeden dat ze succesvol zouden worden gescheiden, want dat wilden ze zelf zo graag", aldus regeringswoordvoerder Abdollah Ramezanzadeh. Veel Iraniërs hebben het nieuws over de operatie de afgelopen dagen gevolgd op televisie en radio. De staatsmedia brachten rond de klok verslagen over het verloop van de scheiding.