BRUSSEL - De Europese Unie heeft Rusland maandag gewaarschuwd dat de onderlinge relaties op "een kruispunt" staan als gevolg van het Russische optreden in de crisis in Georgië.

De leiders van de 27 EU-landen veroordeelden het "buitenproportionele" militaire geweld van Rusland in Georgië, maar leggen Moskou geen sancties op.

Wel is het begin van de voor half september geplande gesprekken over een nieuw samenwerkingsverdrag afhankelijk gemaakt van een volledige terugtrekking van het Russische leger naar de posities van voor de oorlog met Georgië.

Conclusies

Dat waren maandag de belangrijkste conclusies van een speciale EU-top, belegd door president Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk.

De EU veroordeelde ook de erkenning door Moskou van de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.

Sarkozy

Sarkozy kondigde aan dat hij volgende week maandag opnieuw naar Moskou en Tbilisi reist om te praten met de Russische president Dmitri Medvedev en vervolgens met de Georgische president Michail Saakasjvili.

De uitkomst van de EU-top verhult dat de EU-landen verdeeld zijn over hoe met Moskou om te gaan. Een aantal vroegere Oostblok-landen wilde samen met Zweden en in mindere mate Groot-Brittannië strafmaatregelen en een harde opstelling tegenover Moskou.

Dialoog

Maar veel andere EU-landen onder leiding van Frankrijk, Duitsland en Italië pleitten voor een voorzichtiger aanpak en benadrukken "de dialoog met Moskou". Zij zijn zich erg bewust van het feit dat de EU voor zijn energievoorziening deels afhankelijk is van Rusland.

Meer dan 40 procent van het in de EU gebruikte gas en eenderde van de ruwe olie komt uit Russische pijpleidingen.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende noemt de EU-besluiten over Rusland een goed signaal. Hij prijst de eenheid onder de EU-landen, zo bleek na EU-overleg van regeringsleiders maandag in Brussel.

Balkenende zei te hopen "dat Rusland kiest voor de verstandige lijn en investeert in verbetering van de relatie."

Sommige landen pleitten voor het afzeggen van een voor half november geplande top met de Russische regering of voor een boycot van de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji.

Maar daartoe werd niet voor gekozen. De EU-leiders besloten wel dat ze elkaar zullen steunen, mocht Moskou besluiten de gaskraan naar een aantal landen dicht te draaien.

Waarnemers

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana meldde dat de EU honderd waarnemers zal sturen naar Georgië.

Er zijn daar nu al veertig. Verder is aan Georgië extra humanitaire hulp toegezegd, en steun bij de wederopbouw van de infrastructuur.