ST.PAUL - De vrouwen van president George Bush en presidentskandidaat John McCain, Laura en Cindy, spreken maandag op de openingsavond van de Republikeinse conventie in St.Paul in de staat Minnesota.

Hun optreden zal in het teken staan van hulpverlening voor de slachtoffers van orkaan Gustav, liet campagnemanager Rick Davis van John McCain maandag weten.

De Republikeinen hebben hun partijbijeenkomst sterk versoberd vanwege Gustav. De vrees bestaat dat een uitbundig partijpolitiek feest volkomen verkeerd zal vallen bij het Amerikaanse publiek.

President Bush en vicepresident Dick Cheney hebben eerder al hun voor maandag geplande optreden in St.Paul afgelast.

Video

Laura Bush zal maandagavond een video introduceren. Daarin zullen Republikeinse gouverneurs van staten die door Gustav worden bedreigd zich richten tot de conventiegangers.

McCain zal aan het einde van de openingsavond, die twee uur zal duren, het publiek vragen gul te geven voor de slachtoffers van Gustav.

Noodzakelijke plichtplegingen

Verder gaan de noodzakelijke plichtplegingen op de eerste dag gewoon door. Die zijn onder meer noodzakelijk om John McCain donderdag zijn nominatie als presidentskandidaat officieel in ontvangst te laten te nemen.

Het is overigens zeer de vraag of McCain er op die dag zelf bij zal zijn in St.Paul.

Het is ook nog onduidelijk hoe het programma van de conventie er voor de rest van de week precies uit komt te zien. Campagnemanager Davis zei dat dit van dag tot dag zal worden besloten.