HILVERSUM - RTL Nederland stopt voorlopig met de programma's Astrotijd op RTL5 en RTL8 en Astro op RTL4. Dit maakte een woordvoerster van RTL Nederland maandag bekend.

Volgens de woordvoerster heeft RTL bedenkingen bij de werkwijze van het productiebedrijf, dat verantwoordelijk is voor de werving en selectie van de consulenten voor deze spirituele diensten.

RTL stelt een onderzoek in en stopt tot die tijd met de televisie-uitzendingen en de websites. Vanaf dinsdag worden de programma's vervangen.

Redacteur

Het besluit van RTL is een gevolg van een uitzending maandagavond van TROS Radar. Een redacteur van het consumentenprogramma solliciteerde met een vals cv bij de producent van de astroprogramma's en werd aangenomen.

Ze gaf zich uit voor medium Ramona en voerde gesprekken met andere mediums van zowel RTL als SBS. Tijdens de werving van de medewerkster heeft de producent geen enkele screening gedaan naar de achtergronden van de sollicitante, beweert TROS Radar in de uitzending.

"Wat Radar aan het licht brengt is voor ons reden dat we twijfelen aan de werkwijze van de leverancier en voorlopig te stoppen met de programma's", zegt de woordvoerster van RTL.

SP

De SP heeft de aanval geopend op televisieprogramma's waarin kijkers astrologen telefonisch kunnen raadplegen. Tweede Kamerlid Jan de Wit claimt dat astro-programma's veel onoorbare praktijken hebben overgenomen van de inmiddels verboden belspelletjes.

Het Kamerlid heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie maandag opgeroepen de "oplichtingspraktijken" van dergelijke programma's aan te pakken.

"Het gaat er enkel om mensen zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Dat dit nu gebeurt over de ruggen van zieke en onzekere mensen, is stuitend", vindt De Wit.

Bevindingen

Hij heeft onderzoek gedaan naar de astro-programma's, waarin mensen kunnen bellen voor advies. In het rapport Sterrenbeeld Melkkoe staan ook zijn bevindingen over privéconsulten en paragnostenlijnen.

Belangrijke kritiek op dit soort programma's en advieslijnen is dat ze consumenten onnodig lang aan de telefoon houden, tegen fikse tarieven. De Wit vindt dat mensen uitsluitend zouden moeten betalen voor de periode dat ze daadwerkelijk in de uitzending komen of telefonisch advies krijgen.

De SP wil verder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek kan doen naar dubieuze medische adviezen van televisieprogramma's en advieslijnen.

Dialoog

De woordvoerster van RTL noemt het onderzoek van de SP bevreemdend, omdat de SP nooit contact heeft gezocht met RTL. "We zijn altijd bereid de dialoog aan te gaan met de politiek. Ze zijn altijd welkom om te praten over onze werkwijze. Nu wij van niets weten is het lastig te reageren op het rapport."