ZUTPHEN - De 33-jarige Ron P. die ervan wordt verdacht dat hij in 1994 Christel Ambrosius uit Putten heeft vermoord, komt naar verwachting dinsdag niet naar de rechtszaal in Zutphen.

De rechtbank buigt zich dan voor de eerste keer in het openbaar over zijn aanhouding in deze roemruchte moordzaak.

Volgens een medewerkster van de advocaat van de verdachte zit er nog niet veel schot in de zaak. Het ontbreekt de verdediging in ieder geval nog aan dossiers over het onderzoek, zegt ze.

DNA

De politie pakte P. in mei op, nadat bleek dat zijn DNA overeen kwam met sporen die de recherche in 1994 vond op het lichaam van Christel Ambrosius.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen zijn er daarom van overtuigd dat de moord alsnog na veertien jaar is opgelost. De verdachte woonde ten tijde van de moord in Putten en was destijds rond de 18 jaar oud.

P. werd in 2005 veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige partner. Justitie vroeg hem vervolgens in datzelfde jaar om DNA af te staan. Dat weigerde hij.

Moordzaak

In het kader van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden werd P. in het najaar van 2007 alsnog gedwongen genetisch materiaal af te staan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kon daardoor het verband leggen tussen de verdachte en de Puttense moordzaak.

Eerder werden Wilco Viets en Herman du Bois ten onrechte voor de moord op Christel Ambrosius veroordeeld. Ze zaten hun volledige gevangenisstraf van tien jaar (zeven jaar effectief) uit.

Na herziening bij de Hoge Raad beoordeelde het gerechtshof de zaak opnieuw en sprak het tweetal in april 2002 alsnog vrij.