SAN ANTONIO - Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben naar eigen zeggen doorslaggevende bewijzen gevonden voor wat de ramp van het ruimteveer Columbia heeft veroorzaakt.

Een stuk isolatieschuim heeft volgens tests een gat in de linkervleugel geslagen waardoor gloeiende gassen het ruimteveer binnen konden dringen bij terugkeer in de atmosfeer, aldus de commissie die het ongeluk met de Columbia moest onderzoeken.

"We hebben het rokende geweer gevonden", aldus Scott Hubbard, een lid van de Columbia Accident Investigation Board maandag tegen Amerikaanse media. Met een stikstofkanon vuurden de wetenschappers een blok isolatieschuim af met een snelheid van 850 kilometer per uur.

Gat van 40 bij 40

Doelwit was een hitteschild van het ruimteveer Atlantis dat 27 keer dienst had gedaan bij ruimtereizen, ongeveer even vaak als de schilden op de Columbia. Het schuimprojectiel sloeg een gat van 40 bij 40 centimeter in de tegel.

Al voor het uitvoeren van de tests was de onderzoekscommissie tot de conclusie gekomen dat een stuk isolatieschuim tachtig seconden na de lancering het lot van de Columbia had bezegeld. Het wachten was alleen op het sluitende bewijs, zoals dat nu klaarblijkelijk is geleverd door de commissie.

Bij de ramp met het ruimteveer Columbia verloren op 1 februari dit jaar alle zeven bemanningsleden hun leven. Brokstukken lagen verspreid over de staten Texas en Louisiana.