RIJSWIJK - Nederland gaat Suriname helpen bij het onderzoek dat daar loopt naar de vermoedelijke plegers van de Decembermoorden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie geeft Nederland gehoor aan de rechtshulpverzoeken die Suriname eerder aan Nederland deed. Een van de belangrijkste verdachten is oud-legerleider Desi Bouterse.

Op 8 december 1982 werden in Suriname vijftien tegenstanders van het toenmalige bewind van Bouterse vermoord. De vroegere machthebber heeft inmiddels toegegeven als leider van het leger verantwoordelijkheid te dragen. Hij ontkent overigens zelf bij de executies aanwezig te zijn geweest.

Nederland gaat Suriname helpen bij het horen van getuigen en het onderzoeken van sporen waarover het onderzoeksteam in Suriname beschikt. Hoe aan die taken verder invulling wordt geven, is volgens de zegsman van Justitie nog niet duidelijk.

Het gerechtshof in Amsterdam besliste onlangs dat Bouterse niet in Nederland mag worden vervolgd. Daarmee draaide dit rechtscollege haar eerdere beslissing terug.

De nabestaanden R. Wijngaarde en R. Hoost hadden de vervolging van Bouterse in Nederland aanvankelijk bij het hof in Amsterdam weten af te dwingen. In september besliste het hoogste Nederlandse rechtsorgaan, de Hoge Raad, echter dat de beslissing van het hof niet juist was. De Antifolteringswet van 1989 die het vervolgen van Bouterse mogelijk moest maken, kan in deze zaak in de visie van de Hoge Raad niet met terugwerkende kracht worden gebruikt.

Vrij baan

Na dit arrest verzocht het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam het hof in de hoofdstad om de eerdere uitspraak terug te draaien. Dat heeft het gerechtshof inmiddels gedaan. Hierdoor is voor Nederland de weg vrij om mee te werken aan de rechtshulpverzoeken die Suriname heeft gedaan.

Wijngaarde en Hoost hebben na het arrest van de Hoge Raad al aangekondigd naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Daar willen ze alsnog afdwingen dat het OM in Nederland Bouterse gaat vervolgen voor zijn rol tijdens de moorden.

/NIEUWSBouterse niet vervolgd voor DecembermoordenSuriname vraagt hulp bij onderzoek Decembermoorden