BRUSSEL - De EU houdt maandag in Brussel een speciale ingelaste top over het conflict tussen Rusland en Georgië. De premiers en staatshoofden van de 27 EU-landen zoeken onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy naar een eensgezinde houding ten opzichte van Rusland, dat gezien wordt als de voornaamste boosdoener in het conflict.

Makkelijk zal dat niet worden, want vooral de vroegere Oostbloklanden in de EU willen een hardere opstelling dan de West-Europese lidstaten die rekening houden met het feit dat Rusland 40 procent van het in de EU gebruikte gas levert en een derde van de ruwe olie.

Die landen vinden wel dat er geen sprake kan zijn van 'business as usual', maar deinzen terug voor echte sancties en willen vooral de dialoog met Moskou openhouden.

Gebaar

Dat zal er naar verwachting toe leiden dat het Russische optreden in de kwestie wel wordt veroordeeld, maar dat er geen straffen volgen. De EU zal wel een extra gebaar maken naar Georgië, in de vorm van meer humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw van infrastructuur. Mogelijk krijgen Georgische burgers ook gemakkelijker een visum voor Europa.

De Franse president Nicolas Sarkozy, dit half jaar voorzitter van de EU, heeft aangegeven dat hij opnieuw naar Moskou en Tbilisi wil reizen om te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Georgië. Hij zal zijn voorgenomen reis bespreken met EU-leiders tijdens een top in Brussel, meldde de Franse premier Francois Fillon maandag.

Handtekening

Sarkozy slaagde er eerder in de handtekeningen van de Russische president Dmitri Medvedev en van de Georgische president Michail Saakasjvili onder een zespuntenvredesakkoord te krijgen.

Dat maakte weliswaar een einde aan het geweld, maar tot een einde van de crisis heeft het nog niet geleid. De EU-leiders vinden dat Rusland zich niet houdt aan alle zes punten en bespreken maandagmiddag wat ze daartegen kunnen doen.