AMSTERDAM - Met zware regens en hoge windsnelheden heeft maandag de buitenste rand van de orkaan Gustav de Amerikaanse kust bereikt.

Momenteel woedt er in het gebied een tropische storm die, naarmate het centrum van Gustav dichterbij komt, zal uitgroeien tot orkaankracht.

De orkaan trekt volgens het National Hurricane Center over de delta van de rivier de Mississippi waar ook de stad New Orleans ligt.

De stad werd bijna precies drie jaar geleden zwaar getroffen door de orkaan Katrina die 80 procent van de stad onder water zette.

Cuba

Cuba lijkt het Gustav op het eerste gezicht goed te hebben doorstaan. Veel wegen zijn letterlijk weggespoeld en talloze huizen staan onder water, maar er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Het eiland Isla de Juventud was zondag de eerste plek in Cuba waar de orkaan aan land kwam. De storm ging gepaard met windstoten tot 220 kilometer per uur, waarmee hij net geen orkaan van de vijfde en hoogste categorie was. volgens een Cubaanse verslaggever stond er na afloop op het eiland bijna geen boom meer overeind.

Record

In het westen van Cuba werden zelfs windsnelheden van 340 kilometer per uur gemeten, een nieuw record voor een land dat zeker niet voor het eerst door een orkaan werd getroffen.

Uit voorzorg was een kwart miljoen Cubanen uit potentiële rampgebieden geëvacueerd. Toch liepen volgens een regeringsfunctionaris tijdens de storm veel mensen verwondingen op, maar geen daarvan leek levensbedreigend.

Haïti

Tijdens zijn verwoestende spoor door het Caribisch gebied heeft Gustav in totaal 94 levens geëist. De meeste doden vielen in Haïti als gevolg van aardverschuivingen en overstromingen. Gustav zwakte boven het Cubaanse vasteland af, maar kan boven de Golf van Mexico weer aan kracht winnen voor hij de Amerikaanse kust bereikt.