ROTTERDAM - Na jaren van tegenslagen rijden sinds maandag de onbemande Parkshuttles weer. Het openbaarvervoerproject in Rotterdam wordt al jaren achtervolgd door tegenslagen, maar vervoerder Connexxion is trots dat de hightechbusjes weer kunnen worden ingezet.

De volautomatische voertuigen rijden in de spitsen elke drie minuten, en daarna op afroep, tussen het metrostation Kralingse Zoom en het nabijgelegen bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Sinds 2006 lagen de shuttles uit de dienstregeling. Dat gebeurde na een nieuwe reeks calamiteiten.

Pech

Al vanaf het begin wordt het miljoenenproject Parkshuttle achtervolgd door pech. De eerste shuttles gingen in 1999 rijden. Na drie jaar proefrijden met prototypes die veel mankementen vertoonden, maar wel vol passagiers zaten, legde Connexxion het systeem stil. In december 2005 ging de tweede generatie shuttles van start, zij het van korte duur.

Botsing

In december 2005 kwamen twee onbemande voertuigen met elkaar in botsing. Een paar maanden later brak brand uit in de remise waar de voertuigen stonden geparkeerd. De shuttles liepen grote schade op. Daarna ging de fabrikant van de bussen failliet.