PHILADELPHIA - De politie heeft in de Amerikaanse staat New Jersey op het laatste moment voorkomen dat drie jongeren een bloedbad aanrichtten. De jongens van veertien, vijftien en achttien jaar waren tot de tanden toe bewapend en stonden op het punt zoveel mogelijk mensen te doden, meldden Amerikaanse media maandag.

De politie arresteerde de drie in Oaklyn, een voorstad van Philadelphia. "Ze waren van plan zoveel mogelijk mensen in zo kort mogelijke tijd te doden en grote opwinding te veroorzaken", aldus politiechef Christopher Ferrari. "De drie waren zwaar bewapend met geweren, buksen, pistolen en gordels met meer dan 2000 kogels."

Volgens openbaar aanklager Vincent Sarubbi wilden zij eerst op de openbare school van Oaklyn drie mensen doden. Daarna zouden ze de stad ingaan om hun wapens leeg te schieten op iedereen die zij tegenkwamen. Uiteindelijk zouden ze zelfmoord plegen.

De politie kwam op het spoor van de drie scholieren, toen zij een auto probeerden te stelen. Medescholieren vertelden de krant Philadelphia Inquirer dat het drietal zich de "Warriors of Freedom" (Vrijheidsstrijders) noemden. Zij gingen, geïnspireerd door de helden uit de film The Matrix, bijna altijd in het zwart gekleed. Een van hen stond op school bekend om de gewelddadige cartoons die hij tekende.

De vader van de achttienjarige jongen vertelde de nieuwszender CNN dat alle wapens, ongeveer twintig tot dertig jaar oud, uit zijn collectie kwamen. Volgens hem toonde zijn zoon daar echter nooit interesse voor. "Hij heeft nooit geschoten en ik denk niet dat hij weet welke munitie in welke kamer moet en hoe hij er veilig mee om moet gaan".

Het incident doet denken aan het bloedbad dat twee scholieren in aanrichtten op de Columbine High School in Littleton in de staat Colorado. Zij vermoordden er twaalf medeleerlingen en een lerares en sloegen toen de hand aan zichzelf.