BERLIJN - De voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft zondag stevige kritiek geuit op de rol van de Verenigde Staten in het conflict tussen Georgië en Rusland. Ze zei in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel dat zij meteen naar Rusland zou zijn gegaan om te praten.

"Ik zou in duidelijke taal tegen de Russen gezegd hebben dat dit gedrag onacceptabel is. Tegelijkertijd zou ik ze hebben gerustgesteld door te zeggen dat er geen dreiging bestaat aan de Russische grens", aldus Albright, minister onder president Clinton. Ze verweet Condoleezza Rice, de huidige minister, niet te zijn gegaan.

Isoleren

Albright stelt dat de Westers internationale gemeenschap gedecideerd moet reageren. "Als de Russische Premier Vladimir Poetin zich niet bedenkt, moeten we een manier vinden om het land te isoleren", aldus de oud-minister. Mede daarom moet de NAVO doorgaan met het proces Georgië toe te laten als lid.

Albright hekelde in het interview ook het Russische argument om de onafhankelijkheid van de twee afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië te erkennen. Volgens Moskou is de situatie hetzelfde als bij de Kosovaarse onafhankelijkheid van Servië.

Milosevic

"De Servische president Slobodan Milosevic en zijn volgelingen gaven opdracht tot etnische zuiveringen in Servië en Kosovo. Wat Milosevic heeft gedaan is simpelweg niet te vergelijken met wat de Georgiërs gedaan hebben om hun land bij elkaar te houden", vindt Albright, die op het pluche zat ten tijde van de oorlog in de Balkan.

Russische troepen vielen op 8 augustus Georgië binnen om een aanval op inwoners van Zuid-Ossetië tegen te gaan. Vorige week erkende Rusland Abchazië en Zuid-Ossetië, tot irritatie van de VS en de Europese Unie.

EU

De EU worstelt momenteel over welke houding zij moet aannemen tegen Rusland. De EU deinst terug voor sancties. Welke boodschap er dan wel richting Moskou moet, is maandag inzet van een ingelaste EU-top in Brussel.