ST. LOUIS - Sarah Palin, de rechterhand van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, heeft bewezen dat ze een aanwinst is voor het team. Ze haalde in een dag 7 miljoen dollar op voor de Republikeinse campagne.

Volgens een woordvoerder is dat meer dan wat de partij in het vierde kwartaal van 2007 in totaal binnensleepte. "Ze is geweldig nieuws", aldus partij-secretaris Brooke Buchanan.

Vrijdag maakte McCain bekend dat de 44-jarige Palin aan zijn zijde zal staan tijdens de verkiezingen. Daarop stroomde 4,5 miljoen dollar aan online donaties binnen en 2,3 miljoen per post en telefoon.

Palin helpt McCain voorlopig niet aan een financiële overwinning op Democraat Barack Obama. Hij haalde in totaal 389 miljoen dollar op, de Republikeinen 174 miljoen. Obama beschikte in juli over 68,5 miljoen, McCain over 32,7 miljoen dollar.

Verrassing

De keuze voor Palin als running mate kwam als een volslagen verrassing. In de wandelgangen werden andere namen genoemd als keuze van McCain. In conservatieve kringen is de benoeming van de gouverneur van Alaska goed gevallen.

De Democraten zeggen dat Palin een onervaren politica is met gebrek aan capaciteiten. Daar zijn de donateurs van de 7 miljoen dollar het duidelijk niet mee eens.