NEW ORLEANS - Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft zaterdag de verplichte evacuatie van de hele stad gelast.

Vanaf 08.00 uur zondagochtend (plaatselijke tijd, 15.00 uur onze tijd) moeten de circa 240.000 inwoners een veilig heenkomen zoeken voor de naderende monsterstorm Gustav.

De evacuatie was eerder zaterdag al aangekondigd voor het geval dat de orkaan niet van koers zou veranderen. Volgens Nagin is Gustav de "moeder van alle stormen" en kan hij verwoestender worden dan storm Katrina die in 2005 zo'n 1800 mensenlevens eiste.

Maar Gustav, de "storm van de eeuw", zou krachtiger kunnen worden dan alles wat New Orleans tot nu toe heeft gezien.

Bang

"U moet bang zijn", aldus de burgemeester. Om 08.00 uur begint de evacuatie met de laaggelegen westelijke stadsdelen; vanaf het middaguur (19.00 uur onze tijd) is het oosten van de stad aan de beurt.

De verplichte evacuatie zal niet door de politie worden afgedwongen. Maar voor eventuele achterblijvers zullen in de verlaten stad geen overheidsdiensten beschikbaar zijn.

Politie, brandweer en ambulances worden uit de stad teruggetrokken. Er blijft slechts een kernploeg van minder dan vijftig gemeentemedewerkers achter.

Koppig

"Wij willen een 100-procentsevacuatie", aldus Nagin. "Als u koppig genoeg bent om te beslissen te blijven, dan bent u op uzelf aangewezen", aldus de burgemeester tijdens een persconferentie in het stadhuis. "Het zou een van de grootste fouten zijn die u in uw leven kunt maken."