ZWOLLE - De politie heeft zaterdag tien demonstranten aangehouden bij een actie van de rechts-extremistische Nederlandse Volksunie in de binnenstad van Zwolle.

Linkse en rechtse demonstranten gingen elkaar volgens de politie met stenen en skateboards te lijf.

De politie sluit niet uit dat meer arrestaties worden verricht. Voor zover bekend zijn er geen vernielingen aangericht aan bestrating en winkels.

Demonstranten

De Nederlandse Volksunie wist volgens de politie ongeveer honderd demonstranten op de been te brengen uit Nederland, België en Duitsland. Er zouden ongeveer tweehonderd actievoerders uit het andere kamp aanwezig zijn geweest.

Tijdens de toespraken gingen de beide partijen elkaar te lijf. Er waren ongeveer 160 politieagenten op de been om de rust te bewaren. De arrestaties werden verricht op grond van een noodbevel dat de burgemeester van Zwolle eerder had uitgevaardigd.

Geschrapt

Toen de situatie uit de hand liep, is er bewust voor gekozen de demonstratie niet direct te beëindigen, zei burgemeester Henk Jan Meijer. Wel werden twee nog geplande toespraken uit het programma geschrapt.

"We hadden bussen klaar staan om mensen af te voeren, maar je moet je altijd afvragen wat het effect is als je mensen gedwongen gaat afvoeren.''

Verwondingen

Bij de schermutselingen hebben diverse demonstranten verwondingen opgelopen, maar "niemand hoefde naar het ziekenhuis'', aldus de burgemeester. Er zijn vermoedelijk geen omstanders gewond geraakt.

Gemeente, politie en OM hielden er al rekening mee dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

Meijer heeft vantevoren laten onderzoeken of het mogelijk was de demonstratie te verbieden, maar dat was volgens hem niet het geval. Hij vindt dat jammer.

Demonstratie Nederlandse Volksunie