AMSTERDAM - Italië is met Libië overeengekomen om 3,4 miljard euro compensatie te betalen voor dertig jaar bezetting tot 1943.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Moammar Gadhafi ondertekenden zaterdag een verdrag, dat voorziet in Italiaanse hulp bij bouwprojecten, studentenbeurzen en pensioenen voor Libische militairen die in de Tweede Wereldoorlog onder de Italianen dienden.

"Het is zowel een materiële als een emotionele erkenning van de fouten die ons land tegenover het uwe heeft begaan", zei Berlusconi.

"Deze overeenkomst opent de weg naar verdere samenwerking." Een van de projecten waar Italië zich aan heeft verbonden is een snelweg over de gehele breedte van Libië, tussen Egypte en Tunesië.

Ruil

In ruil voor de vergoeding verlangt Italië van Libië dat het actie onderneemt tegen de vele bootvluchtelingen die de oversteek wagen en op Italiaanse kusten aankomen.

Als onderdeel van die campagne financiert Italië voor honderden miljoenen elektrische detectieposten langs de Libische kustlijn.

Gadhafi

Gadhafi ontving Berlusconi in een tent in de kustplaats Benghazi, waar de twee leiders met elkaar lunchten. De Italiaan gaf een zilveren inktpot in de vorm van een leeuwenkop met twee pennen cadeau om het akkoord mee te ondertekenen.

De Libiër op zijn beurt gaf een linnen pak. Berlusconi beloofde tevens een antiek Romeins beeld, de Venus van Cyrene, dat Italiaanse troepen in 1913 uit Libië wegnamen, te retourneren.