AMSTERDAM - Het vertrek van Wijnand Duyvendak (GroenLinks) uit de Tweede Kamer is terecht. Dat zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. "Zijn geloofwaardigheid heeft een deuk opgelopen."

Duyvendak trad eerder deze maand terug, omdat hij in de jaren tachtig verantwoordelijk was voor de publicatie van de adresgegevens van hoge ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken.

Die had Duyvendak samen met plannen voor energiecentrales ontvreemd. Een aantal ambtenaren werd daarop bedreigd en er werd een poging tot brandstichting gedaan bij het huis van een topambtenaar. Duyvendak ontkende daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar trad wel terug als parlementariër.

Duyvendak

Duyvendak treedt dinsdag officieel terug als Kamerlid: hij wordt dan kort toegesproken door Verbeet, die dan tevens Jolande Sap zal beëdigen als opvolger. De Kamervoorzitter zei zaterdag het 'werkelijk jammer' te vinden dat het zo gelopen is.

"Duyvendak was een heel goed Kamerlid. Hij was altijd goed voorbereid, maar hij zit met het probleem dat hij de komende tijd veel meer had moeten spreken over zijn eigen positie."

Aangezien geloofwaardigheid uiteindelijk doorslaggevend is voor het functioneren van Kamerleden, is het goed dat Duyvendak zelf het besluit heeft genomen om terug te treden, vindt de voorzitter van de Tweede Kamer. "Jammer, maar het kon niet anders."