AMSTERDAM - De 31-jarige man die dinsdag in een Transavia-toestel werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging tot kaping van dat vliegtuig, is vrijdag vrijgelaten.

Deze Fatih K. blijkt het slachtoffer van zijn overspelige vriendin Hinda en haar minnaar 'Coco', zei advocaat Gerard Spong bij het verlaten van de rechtszaal in Rotterdam. Spong noemt het 'zuur' dat Fatih op deze manier moet vernemen dat zijn vriendin een ander heeft. Van een dreigende kaping is nooit sprake geweest.

Zijn 29-jarige vriendin, die ook werd opgepakt, zou met hem meegaan op vakantie naar Turkije. Volgens Spong wilde Hinda helemaal niet met Fatih op vakantie en probeerde zij met haar minnaar Coco op alle mogelijke manieren te voorkomen dat ze zouden kunnen vertrekken.

Niet leuk

Coco vond het volgens Spong niet leuk dat zijn vriendin met Fatih op vakantie zou gaan en deed in een uiterste poging dit te voorkomen een valse melding bij 112 van een op handen zijnde kaping. Overigens ontkent Coco dit.

Valse melding

De 37-jarige Coco werd woensdag opgepakt. Hij en Hinda komen later vrijdag voor de rechter. Volgens de advocaat van Coco hadden Hinda en zijn cliënt al een relatie voordat Hinda met Fatih in zee ging. Het OM laat weten dat het duo alleen nog wordt verdacht van (betrokkenheid bij) het doen van een valse melding. "Er zijn onvoldoende aanwijzingen voor een voorgenomen kaping of gijzeling."

Sabotage

De sabotagepogingen van Hinda en Coco zorgden er onder meer voor dat Hinda en Fathih te laat op Schiphol aankwamen en hun vlucht misten. Toen een alternatieve vlucht werd geboden zouden Hinda en Coco het contactslot van een auto onklaar hebben gemaakt om te voorkomen dat Hinda met Fatih naar Rotterdam Airport zou worden vervoerd.

Sms

Hinda en haar minnaar zouden in het uur voorafgaand aan de melding die bij de politie werd gedaan van de op handen zijnde kaping zeker veertig keer via sms of telefonisch contact hebben gehad. Het is niet bekend of de vrouw wist dat haar minnaar Coco een valse melding zou doen.

Urenlang

De politie had een tip gekregen dat het toestel zou worden gekaapt. Drie verdachten, onder wie Hinda en Fatih, werden uit het vliegtuig gehaald en opgepakt. Passagiers zaten vervolgens nog urenlang in het toestel op de luchthaven van Rotterdam. Het gros werd later op de avond alsnog met een andere kist naar Turkije gevlogen. Een verdachte werd direct al vrijgelaten.

Wapens

Bij de huiszoeking in het huis van Hinda en Fatih, die dinsdag op de aanhouding volgde, werden twee wapens gevonden: een balletjespistool en een alarmpistool. Daarvoor ontvangt Fatih nog wel een dagvaarding. Hij mag vrijdag direct naar huis, laat het OM weten.