AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain kiest de 44-jarige gouverneur van Alaska, Sarah Palin, als running mate. Dat heeft het campagneteam van McCain vrijdag bekendgemaakt.

Amerikaanse media speculeerden enkele uren voordat McCain zijn keuze in Dayton in de Amerikaanse staat Ohio zal bekendmaken, al over Palin als 'verrassingskandidaat'.

De conservatieve Palin zal na de Democratische Geraldine Ferraro in 1984 de tweede vrouw in de Amerikaanse geschiedenis zijn die als running mate de verkiezingen in gaat en de eerste bij de Republikeinen.

McCain

"Ik heb de juiste partner gevonden", aldus McCain. "Ze is precies wie ik nodig heb, iemand die het land nodig heeft."

Hij presenteerde haar als iemand met sterke principes, die weet van aanpakken, die tegen corruptie vocht en weet om te gaan met hypotheekbetalingen en ziekenfondsformulieren en de kosten van benzine en boodschappen "net als iedereen", aldus McCain. Als je haar leert kennen, zul je er net zo over denken als ik, voorspelde McCain.

Palin

Palin is met haar man en vijf kinderen naar Dayton gekomen. "Bedankt dat jullie me hebben gekozen", waren de eerste woorden.

Palin zei de huidige toestand in de Amerikaanse politiek te willen aanpakken, wat haar op veel gejuich kwam te staan. "Een schip dat in de haven ligt vermijdt risico's, maar dat is niet waarom het schip is gebouwd. Ik wil als politicus de huidige situatie aanpakken en het algemeen belang dienen."

Clinton

Volgens waarnemers wil McCain met Palin de aanhangers van de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton afsnoepen. Palin werd in 2006 als jongste gouverneur in de geschiedenis van Alaska gekozen.

Palin heeft zich in Alaska ingezet voor klimaat- en energiebeleid. Ze kreeg landelijke bekendheid als klokkenluidster toen zij wangedrag van Republikeinse partijleiders aankaartte.

Obama

De campagne van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft vrijdag Palin bekritiseerd. Een woordvoerder van Obama verweet haar gebrek aan ervaring met buitenlands beleid.

"John McCain heeft vandaag de voormalige burgemeester van een plaats met 9000 inwoners zonder enige ervaring met buitenlands beleid pal naast het presidentschap gezet", aldus de zegsman van Obama in een verklaring.

De Democraten bekritiseerden ook Palins steun aan olieboringen in de natuur van Alaska, en het feit dat ze tegen abortus is. Hierbij refereerde de woordvoerder van Obama aan het feit dat in 1973 abortus legaal werd in de Verenigde Staten.

Volgens de BBC zal McCain Palin tijdens een bijeenkomst in Dayton in de staat Ohio presenteren, waar de presidentskandidaat zijn 72e verjaardag gaat vieren.

Bush

De huidige Amerikaanse president George Bush heeft verheugd gereageerd op de aanstelling van zijn partijgenoot Sarah Palin.

Presidentskandidaat John McCain heeft een "opwindende keuze" gemaakt, zei Bush vrijdag na de bekendmaking van het nieuws.

Palin is volgens het staatshoofd een "bewezen hervormer" die verstandig met belastinggelden weet om te gaan en zich er sterk voor maakt dat regeerders verantwoording afleggen. Palin, gouverneur van Alaska, is een "fantastisch voorbeeld", aldus Bush.