ROTTERDAM/SAOVICENTE - De vierde dader van de drievoudige moord in café Inn&Out in Rotterdam moet 25 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente vrijdag bepaald.

De 30-jarige José B. kreeg hiermee de maximum straf op de Afrikaanse archipel. Dat meldden lokale media.

Drie medeverdachten werden eerder door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Hun hoger beroep loopt bij het gerechtshof in Den Haag.

Medeplichtig

Volgens de rechters is B. medeplichtig aan het drama in 2005 in de Rotterdamse bar aan de Schiedamsesingel. Daarbij kwamen drie mensen om. Een aantal raakte gewond. De Rotterdammer stond terecht voor in totaal 36 delicten.

Zelf zei hij dat hij onschuldig is. Hij zat in het café toen de drie mannen, die hij wel kende, binnenkwamen. Hij kon kiezen: of meedoen of ook slachtoffer worden. Hij koos voor het eerste en kreeg vervolgens een geweer in zijn handen geduwd. Hem was verteld dat in het wapen geen kogels zaten.

Afpersen

Volgens de rechters verliep het anders. De vier mannen gingen in de nacht van 19 november 2005 zwaarbewapend de kroeg binnen om de eigenaar geld af te persen. Dat liep volkomen uit de hand.

Zij bedreigden mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook stichtten zij brand.

Vlucht

José B. vluchtte direct na de horrornacht onder een valse identiteit naar Kaapverdië. Daar werd hij in september 2006 aangehouden. De Afrikaanse archipel kon hem vervolgens niet uitleveren omdat er destijds geen uitleveringsverdrag was met Nederland.