TBILISI/MOSKOU - Georgië heeft vrijdag de diplomatieke banden met Rusland verbroken omdat het buurland de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten heeft erkend.

Moskou heeft daarop besloten zijn ambassade in de Georgische hoofdstad Tbilisi te sluiten.

"De knoop is doorgehakt", zei de Georgisch plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Grigol Vasjadze. Georgië trekt tevens alle diplomaten terug uit Moskou. Donderdag riep het parlement in Tbilisi al op de banden te verbreken.

"Als de diplomatieke banden worden verbroken, sluit de ambassade", zei een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie. Dinsdag erkende Rusland de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië.

Kritiek

Westerse landen hebben scherpe kritiek geuit op de erkenning en het Russische militaire optreden sinds begin augustus in Georgië. Rusland hoeft voorlopig echter geen sancties van de Europese Unie te vrezen.

De EU wil volgens een diplomatieke bron de banden niet verbreken en blijven vasthouden aan de dialoog met Moskou.

Leiders

Regeringsleiders van de EU-lidstaten komen maandag naar Brussel voor een extra top over het optreden van Rusland. Belangrijkste vraag is wat de gevolgen moeten zijn voor de relaties met Rusland.

Donderdag had EU-voorzitter Frankrijk nog gezinspeeld op mogelijke sancties tegen Rusland. Vooral de Baltische staten en Polen zitten op een harde lijn ten opzichte van Moskou. Landen als Duitsland, Frankrijk en Italië zijn milder.

Het is waarschijnlijker dat de EU maandag nogmaals het Russische handelen zal veroordelen. De EU zou verder kunnen besluiten tot uitstel van het voor half december geplande begin van nieuwe onderhandelingen met Rusland over een samenwerkingsakkoord.

Rusland

Rusland heeft vrijdag opnieuw hard uitgehaald naar het Westen. In een verklaring werd de G7 gekapitteld vanwege de kritiek die de zeven belangrijkste industrielanden hadden geuit op Rusland.

Het standpunt van de G7 is volgens Moskou "bevooroordeeld". Ook zou de G7 "Georgische gewelddaden" rechtvaardigen.

Poetin

Eerder noemde de Russische premier Vladimir Poetin de Verenigde Staten een van de aanstichters van het conflict. In een interview met CNN zei Poetin dat de VS er kennelijk belang bij hadden het conflict aan te wakkeren.