DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden in Bosnië beschuldigde Radovan Karadzic heeft zich vrijdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag niet uitgesproken over de schuldvraag. Hij wilde geen antwoord gegeven op de vraag van rechter Iain Bonomy of hij schuldig is of niet.

Volgens de regels van het tribunaal noteerde de rechter daarop dat de oud-president van de Bosnisch-Servische Republika Srpska zich op alle punten van de aanklacht onschuldig verklaarde.

"U mag kiezen of u pleit, of dat ik het voor u zal doen", drong Bonomy aan toen Karadzic stelde eerst andere zaken te willen bespreken. Een van de adviseurs van Karadzic liet donderdag al doorschemeren dat Karadzic pas wil pleiten als de definitieve aanklacht klaar is.

Voorgeleiding

Karadzic (63) verscheen vrijdagmiddag voor de tweede keer voor het Joegoslavië-Tribunaal. De voortzetting van de eerste voorgeleiding werd geleid door de Schot Iain Bonomy.

Bij de eerste voorgeleiding op 31 juli was de zaak nog in handen van de Nederlander Alphons Orie (60). Karadzic wraakte hem omdat een Nederlandse rechter niet onpartijdig zou kunnen zijn in een zaak waar het om de massamoord in de moslimenclave Srebrenica gaat.

Karadzic is aangeklaagd wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95).

Karadzic weigert te pleiten