BRUSSEL - De EU bereidt nog geen sancties voor tegen Rusland. Geen van de 27 EU-landen heeft tot nog toe het woord 'sancties' in de mond genomen, zei een bron bij het Franse voorzitterschap van de EU vrijdag.

Premiers en staatshoofden van de EU komen maandag naar Brussel voor een extra top over de crisis in Georgië. Belangrijkste vraag is wat het Russische optreden voor gevolgen moet hebben voor de relaties tussen de EU en Rusland.

De EU wil de banden niet verbreken en blijven vasthouden aan de dialoog met Moskou, zei een diplomatieke bron vrijdag. Sancties worden dan ook niet overwogen, aldus de bron.

Donderdag nog had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner gezegd dat hij sancties tegen Rusland niet uitsluit. Een aantal landen pleitte daarvoor volgens hem.

Harde lijn

Vooral de Baltische staten en Polen zitten op een harde lijn ten opzichte van Moskou. Landen als Duitsland, Frankrijk en Italië zijn milder.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet vrijdag in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung merken dat hij niet voor zich ziet hoe sancties tegen Moskou er uit zouden moeten zien.

Bezinning

Steinmeier pleitte voor bezinning. "We zullen Rusland nog steeds als buurland hebben en het is in ons eigen belang om terug te keren tot normale relaties", aldus de Duitser.

Ook bij het Franse voorzitterschap wordt benadrukt dat er geen rigoureuze maatregelen te verwachten zijn in de richting van Moskou. Wel zal de EU maandag nog eens het Russische militaire optreden in Georgië veroordelen, net als de erkenning door Moskou van de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische republieken Zuid-Ossetië en Abchazië.

Maatregel

Als enige mogelijke maatregel in de richting van Rusland wordt gesteld dat de EU het voor half december geplande begin van nieuwe onderhandelingen over een samenwerkingsakkoord kan uitstellen. Maar of de EU-leiders het daar maandag over eens worden, is nog onduidelijk.

Duidelijk is dat de EU voor zijn energievoorzieningen te zeer van Rusland afhankelijk is om Moskou echt tegen de schenen te schoppen. De EU wil Rusland niet isoleren, maar de bal ligt nu wel aan Moskouse kant. Zowel Rusland als de EU hebben belang bij wederzijdse goede relaties.