DE BILT - Het weghalen van de explosieven die na een mislukte proefontploffing nog in de atoombunker in Bilthoven lagen, is afgerond. Dat meldde gemeente De Bilt vrijdag.

Er zaten geen ontstekingen meer aan. Medewerkers van een aannemersbedrijf hebben het spul met de hand weggehaald.

Op 7 augustus was al een deel van de springstof verwijderd, maar nog niet alles. Uiteindelijk bleek in totaal nog ongeveer 30 kilo springstof aanwezig.

De atoombunker uit de jaren vijftig zou met explosieven opgeblazen worden maar begin juli ging er bij een proefontploffing iets mis. Daardoor vloog er puin tot in een nabijgelegen woonwijk, waardoor huizen en auto's beschadigd raakten. Om verdere risico's te vermijden besloot de gemeente om alle al aangebrachte springladingen op te ruimen.

Bovendek

Om goed te kunnen controleren of springstof in de aangebrachte gaten was achtergebleven, moest het bovendek worden losgetrokken. Mogelijk is op sommige diepgelegen plekken nog een kleine hoeveelheid achtergebleven, maar om daar bij te komen zou verdere sloop van de bunker nodig zijn.

Omdat deze resten volgens de gemeente geen enkel risico opleveren en het ook niet zeker is dat ze zich in de boorgaten bevinden, is afgezien van een vergaande ingreep.

Alle boorgaten zijn met beton opgevuld en het terrein is met hekken afgezet in afwachting van een onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Dat kijkt wat er tot nu toe is gebeurd en hoe het verder moet.