DENVER - "Dit was een van de beste politieke speeches ooit gehouden", zei VVD-Kamerlid Hans van Baalen (VVD) donderdag enthousiast over de toespraak van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

Hij en Alexander Pechtold (D66) woonden als enige Nederlandse politici politieke spektakel in Denver bij.

Van Baalen: "Ik ben geen aanhanger van Obama, maar ik dacht wel: wat een prachtig verhaal. Vooral toen hij het over gezondheidszorg had, voelde je de emotie door het stadion gaan." Bij het festijn waren meer dan 80.000 mensen aanwezig.

Pechtold

Pechtold is vooral blij dat de speech ook over de inhoud ging. Bijvoorbeeld dat Obama aankondigde over tien jaar energie-onafhankelijk te willen zijn. "Hoe hij dat precies gaat doen en financieren, moeten we nog zien, maar verder een hele ambitieuze en mooie doelstelling".

Pechtold stelde ook vast dat Obama "verbazingwekkend" veel over het buitenland sprak. Meer buitenland had van Pechtold nog wel gemogen. "Het was mooi geweest als hij Europa had genoemd, of de VN, maar dat is niet gebeurd."

American dream

Politiek in Amerika is persoonlijker, is beiden opgevallen tijdens hun werkbezoek. "Mensen willen weten wat politici voor mensen zijn, de verhalen over hun jeugd, alle problemen die ze hebben ondervonden, the American dream", aldus Van Baalen. Volgens Pechtold weten ze daarom de thema's beter van hun abstracties te ontdoen. "Het raakt je wel."

"Met een agenda van angst red je het uiteindelijk niet", vat Pechtold samen. "Je moet een agenda van kansen neerzetten." Dat is wat hij waardeert in Obama. "Hij benoemt niet alleen de problemen van vandaag, maar vooral het grote verhaal. Hij weet echt het gevoel te verwoorden dat je aan een gezamenlijke agenda moet bouwen".

Feest

Van Baalen: "We zouden ervan kunnen leren dat politiek ook een feest van democratie is, dat politiek persoonlijk is. Het is niet alleen een programma en daarmee uit."

De politici lieten zich een kleine week onderdompelen in de Amerikaanse verkiezingen. Ze waren op de conventievloer, samen met duizenden gedelegeerden, en hebben fora bezocht.