DENVER - "Als opperbevelhebber zal ik nooit aarzelen deze natie te verdedigen", aldus Barack Obama vrijdag.

"Maar ik zal onze troepen alleen aan gevaar blootstellen met een duidelijke missie en een heilige verplichting hen de uitrusting te geven die zij in de strijd nodig hebben, en de zorg en beloning die zij verdienen als zij thuiskomen."

Republikeinen hadden de Democratische presidentskandidaat eerder verweten dat hij niet ervaren genoeg is om het land te leiden.

Bush

Barack (47) kaatste de bal tijdens zijn acceptance speech terug door te refereren aan verwijten die de huidige Republikeinse president Bush worden gemaakt: hij heeft Amerikaanse militairen in Irak en elders zonder goede uitrusting het slagveld op gestuurd, en er wordt na thuiskomst niet genoeg gedaan voor gewonde en getraumatiseerde soldaten.

Na drie kwartier was Obama uitgesproken. Zijn vrouw en twee dochters kwamen het podium op, evenals vicepresidentskandidaat Joe Biden, en zwaaiden de menigte toe, terwijl in het voetbalstadion in Denver vuurwerk werd afgestoken.

Nominatie

Obama accepteert de presidentskandidatuur van de Amerikaanse Democratische Partij "met diepe dankbaarheid en grote nederigheid".

Hij benadrukte Amerikaanse waarden als hard werken. Tevens wees hij op de huidige economische problemen waardoor veel Amerikanen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Dat ligt aan het "mislukte beleid van George W. Bush", aldus Obama: "Wij kunnen het beter doen dan de afgelopen acht jaar." Terugdenkend aan de tijd onder Republikeins bestuur, zegt Obama: "Genoeg!"

Olie

Als Obama tot president wordt gekozen, wil hij binnen tien jaar ervoor zorgen dat de Amerikanen geen olie uit het Midden-Oosten meer nodig hebben.

Hij gaat investeren in andere, milieuvriendelijkere energiebronnen, zoals wind en zon. Ook gaan de Amerikanen zuinigere auto's bouwen. Die nieuwe bedrijfstakken moeten 5 miljoen nieuwe banen opleveren.

Misplaatste oorlog

De Republikeinse kandidaat John McCain is van dezelfde snit als Bush, verklaarde Obama. Zo staat McCain alleen in de 'koppige weigering' om de 'misplaatste oorlog' in Irak te beëindigen. "Het buitenlandbeleid van Bush-McCain heeft de nalatenschap van generaties Amerikanen verkwist."

Obama probeerde de Republikeinse bewering te ontkrachten dat hij te onervaren is om het land te leiden. Hij verklaarde "nooit te zullen aarzelen" om de Verenigde Staten te verdedigen en hard te zullen optreden tegen al-Qaeda, Iran, Rusland en klimaatverandering.

Het campagneteam van McCain reageerde cynisch. "Het feit blijft dat Obama nog steeds niet klaar is voor het presidentschap", aldus een woordvoerder.

Martin Luther King

Martin Luther King zou trots zijn geweest op Barack Obama. Dit zei de zoon van de zwarte Amerikaanse burgerrechtenactivist, Martin Luther King III.

Zijn vader "was trots geweest op Barack Obama, trots op de partij die hem heeft genomineerd, trots op het Amerika dat hem zal kiezen", aldus Martin Luther King III.

Het is donderdag precies 45 jaar geleden dat de later vermoorde vader King zijn beroemde "I have a dream!"-speech hield over een Amerika zonder rassendiscriminatie.

Obama houdt acceptance speech