AJACCIO/PARIJS - Woedende separatisten op het Franse eiland Corsica hebben maandag hun frustraties geuit over de uitslag van het referendum zondag. Vier leegstaande vakantiehuisjes van Franse burgers zijn opgeblazen. Niemand raakte gewond. In het referendum verwierpen de Corsicanen een grotere mate van zelfbestuur.

Enkele separatistische groepen op het eiland, die al jaren strijden tegen het Franse bestuur en geregeld aanslagen plegen op Franse doelen, hadden de inwoners geadviseerd 'ja' te zeggen. Dat was voor veel Corsicanen juist reden om 'nee' in te vullen.

Bijna procent bleek uiteindelijk tegen meer zelfbestuur, een tegenvaller voor de Franse regering die hoopte op meer autonomie voor de Corsicanen. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken sprak maandag zelfs van een "persoonlijke nederlaag".

Arrestatie

Vrijdag is op Corsica de voortvluchtige nationalist Yvan Colonna ogepakt. Die zou in 1998 prefect Claude Erignac in Ajaccio hebben gedood. Een medestander van Colonna zei maandag dat de arrestatie mede heeft geleid tot het uiteindelijke 'nee'. Op de vier aangevallen vakantiehuisjes was de naam van Colonna gekalkt.

De aanklagers in het proces tegen acht mannen die van betrokkenheid bij de moord op de prefect worden verdacht, hebben de rechtbank verzocht de zaak uit te stellen. Zo kan Colonna alsnog bij het proces worden betrokken.