AMSTERDAM - Een 19-jarige vrouw uit Kerkrade heeft woensdag op het station in Spaubeek een mes naar een treinconducteur gegooid. Hij kon het mes ontwijken. De vrouw is later aangehouden met een vriendin.

Na verhoor zijn beiden vrijgelaten, meldt het Korps Landelijke Politiediensten donderdag. De 53-jarige man heeft aangifte gedaan.

Trein

Rond 15.15 uur kwam de trein van Heerlen naar Sittard aan op het station in Spaubeek.

Kort voor aankomst kreeg de hoofdconducteur een waarschuwing van een collega van een andere trein voor twee agressieve vrouwen. Zij waren door de collega uit de trein gezet omdat ze agressief deden en geen kaartje hadden.

Een van de vrouwen stapte uit, maar de vrouw uit Kerkrade werd volgens het KLPD hysterisch en liep schreeuwend door de coupé. Toen de hoofdconducteur haar vroeg de trein te verlaten, stapte ze het perron op en trok ze een mes.

Daarop sloot de conducteur de deuren, maar vlak daarvoor gooide zij het mes naar binnen. Tegen de vrouw uit Kerkrade is proces-verbaal opgemaakt voor zware mishandeling.

Rapport

De Telegraaf schreef donderdag een intern NS-rapport in handen te hebben waaruit zou blijken dat geweld in treinen steeds vaker voorkomt en verhardt.

Bovendien zou de politie bij ernstige incidenten regelmatig niet komen opdagen. Tussen april en juni steeg het aantal geweldsincidenten in Nederlandse treinen met vijftien procent, meldde de krant.

PVV

De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de kwestie. De partij van Wilders pleit voor een zero-tolerancebeleid voor geweldplegers in de trein.