ROTTERDAM - De overweldigende media-aandacht voor de rechtszaak tegen Willem Holleeder (50) heeft een eerlijk proces tegen hem vrijwel onmogelijk gemaakt.

De naam Holleeder is door alle aandacht bij het grote publiek synoniem geworden voor 'grote boef', betoogde advocaat Stijn Franken donderdag voor het gerechtshof Amsterdam, dat zitting had in Rotterdam.

OM

Franken, die in hoger beroep naast Jan Hein Kuijpers Holleeder verdedigt, vroeg het hof het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren.

De rechtszaak gaat volgens Franken allang niet meer over waarheidsvinding, maar over beeldvorming. Het hof beslist pas later over dit verzoek.

Holleeder

Holleeder, werd in december tot negen jaar cel veroordeeld, onder meer voor afpersing van drie rijke zakenmannen. Hij is publiek zo bekend als dader in plaats van als verdachte, dat het volgens zijn advocaten vrijwel onmogelijk zal zijn voor het hof hem als onschuldig te zien.

Franken ziet als bewijs daarvan dat onder meer Tweede Kamerlid en oud-officier van justitie Fred Teeven en de rechter die Holleeder veroordeelde, zich in het openbaar, buiten de rechtszaal, hebben uitgelaten over de zaak.

Uitspraken van de rechter, Rino Verpalen, in De Telegraaf, waren voor Holleeder en zijn advocaten reden een klachtbrief te sturen. "Maar het kwaad was al geschied", aldus Franken.

Publiek

Eerder op de dag besloot het hof de deuren te sluiten voor het publiek omdat de advocaten van Holleeder en diens zes medeverdachten vragen wilden stellen over contacten en familiebanden die de rechters van het hof mogelijk hebben met personen die figureren in de zaak.

Een van de rechters is via een nicht van haar echtgenoot gelieerd aan de getuige. Een andere rechter verkeert in een vergelijkbare situatie met een notaris die voorkomt in het dossier-Endstra. Endstra zou een van de afpersingsslachtoffers zijn geweest.